Απόδοση διαφημίσεων στο Google Adwords & ο ρόλος της «θέσης εμφάνισης» στο Google Search ~ 1st Click : Αποδοτική διαφήμιση στο Google - Online marketing consulting - Προβολή facebook

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011

Απόδοση διαφημίσεων στο Google Adwords & ο ρόλος της «θέσης εμφάνισης» στο Google Search

Μία ίσως από τις πιο σημαντικές παραμέτρους που χαρακτηρίζουν την απόδοση της διαφήμισής μας στο Google Adwords είναι η Θέση Εμφάνισης, γνωστή και ως Μέση Θέση Εμφάνισης ή Average Position.
Πόσο σημαντικό είναι να εμφανίζεται η διαφήμιση μας πρώτη στη λίστα των διαφήμισεων της Google ; 

Πάρα πολύ σημαντικό, αν και δεν συνεπάγεται ότι η υψηλότερη θέση εμφάνισης σας εξασφαλίζει και υψηλότερο μέσο κέρδος για κάθε κλικ που γίνεται σε αυτήν. Ειδικότερα, οι διαφημίσεις οι οποίες εμφανίζονται στο κεντρικό μέρος της σελίδας Google, επάνω από τα αποτελέσματα της οργανικής αναζήτησης (βλ. Εικόνα 1), είναι συνήθως οι πιο αποδοτικές, καθώς οι χρήστες του internet τείνουν να τις κλικάρουν με μεγαλύτερη συχνότητα. Όσο πιο ψηλά είναι μια διαφήμιση τόσο περισσότερα κλικ δέχεται κατά κανόνα. 

Ο δείκτης CTR (Click Through Rate) μετράει το πηλίκο (Πλήθος Κλικ) / (Πλήθος εμφανίσεων) των διαφημίσεων. Όσο μεγαλύτερο είναι το πηλίκο αυτό, τόσο πιο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του χρήστη.

Εικόνα 1 : Οι διαφημίσεις εμφανίζονται είτε στο «κέντρο» της σελίδας επάνω από τα αποτελέσματα οργανικής αναζήτησης Google είτε στη δεξιά στήλη διαφημίσεων.

Συγκρίνοντας τον δείκτη αυτό (CTR) σε διαφορετικές καμπάνιες, παρατηρούμε ότι, όταν οι διαφημίσεις εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις της Google (στο κεντρικό μέρος των αποτελεσμάτων, στις θέσεις 1-3, έχουμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό κλικαρίσματος (βλ. Πίνακα1) σε σχέση με την περίπτωση που οι διαφημίσεις εμφανίζονται στο πλάι. Η διαφορά είναι από 5πλάσιο έως 10πλάσιο CTR όσον αφορά στην κυρίως αναζήτηση της Google (www.google.com, www.google.gr). Όσον αφορά όμως στην αναζήτηση σε websites που είναι Google Partners (websites που έχουν ενσωματώσει την αναζήτηση της Google στη δική του σελίδα αναζήτησης), η απόκλιση μεταξύ του CTR στις top θέσεις σε σύγκριση με τις υπόλοιπες θέσεις είναι μικρότερη.

Πίνακας 1 : Διαφοροποίηση του CTR (Click Through Rate)
ανάλογα με τη θέση εμφάνισης μίας διαφήμισης στο Google Search

Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα εξής :

Όταν οι διαφημίσεις μας εμφανίζονται δεξιά και όχι στο επάνω τμήμα της σελίδας αποτελεσματων, ενδέχεται ο βαθμός σχετικότητας της διαφήμισης με τις λέξεις που πληκτρολόγησε ο χρήστης να μην είναι ο μεγαλύτερος δυνατός. Το Google Adwords, υπολογίζει αυτόματα το βαθμό σχετικότητας μιας διαφήμισης με τις λέξεις κλειδιά που έχει πληκτρολογήσει ο χρήστης (Search Query) βάσει των οποίων γίνεται η αναζήτηση και εμφανίζει αυτόματα τη διαφήμιση είτε στο κέντρο είτε δεξιά. Πολλές φορές επίσης, παρατηρούμε ότι η διαφήμισή μας εμφανίζεται μεν στην πρώτη θέση αλλά δεξιά και όχι στο κέντρο της σελίδας Google. Δηλαδή μπορεί να εμφανίζεται στο πλάι είτε επειδή βρίσκεται στην 4η, 5η ή 6η θέση των αποτελεσμάτων είτε επειδή αν και στις πρώτες τρεις θέσεις, το Google δεν τη θεωρεί τόσο σχετική με τις λέξεις βάσει των οποίων πραγματοποιήθηκε η αναζήτηση του χρήστη στο Google.
Eικόνα 2 : Όλες οι διαφημίσεις εμφανίζονται στη δεξιά στήλη και δεν υπάρχουν
διαφημίσεις στο κέντρο της σελίδας του Google Search











2 comments:

Michail Dimitriou είπε...

Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις. Όσον αφορά τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάποιοι δείκτες απόδοσης, δείτε τους μαθηματικούς τύπους: Google AdWords: τύποι απόδοσης

Hendrik Friedheim είπε...


I blog often and I truly appreciate your information. This article has really peaked my interest. I will bookmark your blog and keep checking for new details about once per week. I subscribed to your Feed as well. paypal login my account

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best CD Rates